Cloud vs Dedicated server – разлики и предности

 

 

Со оглед на темпото со кое се развива ИТ-индустријата, изборот помеѓу облак хостинг и посветени сервери стана навидум бесконечна тема за дискусија. Постојат илјадници форуми и блогови на Интернет каде што нивните својства се споредуваат едни со други и во повеќето од овие дискусии релативно едностраниот заклучок е дека хостинг-облакот е покорисно решение за денешните потреби. Сепак, дискусиите на Интернет ретко се неутрални и сеопфатни, па затоа ќе ви понудиме широк опис на овие два дигитални концепти со цел да имате целосна слика за нивните разлики и предности.

 

Што е Dedicated server? 

Тоа е традиционален, сигурен и безбеден метод за хостирање на вашите деловни активности преку Интернет, без разлика дали станува збор за интерактивни веб-страници, веб апликации или нешто слично. Се следи едноставен протокол - корисниците купуваат или користат сервери на давателот на месечно ниво, а цената на претплатата зависи од својствата на пакетот.

Кога ги купувате овие услуги, потребно е извесно време да ги инсталирате / конфигурирате потребните компоненти и тоа обично го прави овластено лице, за разлика од хостинг во облак каде што можете сами да ги направите сите потребни прилагодувања. Сепак, посветените сервери се одлични за деловните субјекти и големите организации кои бараат висок степен на безбедност поради нивниот голем сообраќај.

 

Што е VPS (виртуелен приватен сервер)? 

Виртуелен приватен сервер имитира посветен сервер во опкружувањето на споделен хостинг, односно технички е и споделен и посветен хостинг. VPS е еден од неколкуте типови на сметки за веб хостинг кои ви овозможуваат да резервирате простор за да ја хостирате вашата веб-страница.

Значи, ако сакате да имате веб-страница на Интернет, тоа значи дека треба да ги вчитате сите ваши датотеки на Интернет на веб-сервер, чие поставување и одржување не е само скапо, туку и тешко. Значи, кога купувате услуги за веб-хостинг, вие всушност изнајмувате простор на постоечки овластен сервер. Таквите услуги им овозможуваат и на просечните корисници да имаат свое катче преку Интернет.

Хостингот за VPS е особено практичен ако само што започнувате да ја креирате својата веб-страница и дигитален план, бидејќи е подобро да изнајмите само дел од серверот и со тоа да заштедите пари, отколку финансиски да се претплатите на еден цел посветен сервер без да имате доволно содржина и сообраќај да ги искористи своите капацитети.

 

Што е cloud?

Cloud е новина во светот на хостинг и има голем потенцијал да стане решение во складирање на податоци. Работи на принципот на виртуелни сервери, т.е. софтвер, кои се аутсорсирани. Секој сервер всушност произведува повеќе виртуелни сервери, така што облакот има функција како наменски сервери, само корисниците не знаат точно на кој хардвер се наоѓаат.

Повеќето мали и средни бизниси имаат голема корист од овој вид хостинг затоа што лесно можете да ги оптимизирате вашите ИТ перформанси без да ангажирате цела посветена инфраструктура на серверот. Флексибилноста е бесконечна, лесно можете да ја зголемите и намалите скалата на вашите ресурси на Интернет, и нема проблем да ја понесете цената на неискористениот простор на серверот.

 

Cloud vs dedicated server

•Својата содржина можете да ја вчитате во облакот за неколку минути, додека посветените сервери траат многу подолго, понекогаш и со недели.

•Надградбата на RAM меморијата и просторот на дискот на облакот се постигнуваат со неколку кликања, па дури и автоматско користење на API (интерфејс за програмирање апликации), додека со посветени сервери овој процес се прави рачно и бара распоред.

•Посветените сервери се исклучиво ваши сервери кога ќе се претплатите на нив, што значи дека само вие можете да пристапите до овие податоци, што игра многу важна улога во строгата безбедност, потребите за усогласеност и контролата на сообраќајот.

•Облачните сервери се исто така безбедни и имаат техничка поддршка, но вашите податоци се наоѓаат во виртуелниот свет, што значи дека нема да знаете точно на кој хардвер се работи.

•Оперативните системи iOS и Android се компатибилни со сервери во облак, додека со наменските сервери не може да се управува одма.

•Можно е да се комбинираат моќта и безбедноста на приватната наменска инфраструктура и брзината и флексибилноста на јавниот хостинг во облак за да се добие хибридна технологија која го користи најдоброто од двата света и со тоа ви дава целосна контрола врз вашите активности на Интернет.

 

 

Слични објави

Филијалата на е-трговија е тактика за дигитален маркетинг што ја користат многу брендови за е-трговија и трговци на мало. Прочитајте!
E-commerce UX не се разликува. Продавниците внесуваат илјадници во реклами на Facebook, во истражување на производи, во дизајн. Прочитајте!