5 грешки за е-трговија со маркетинг и деловни грешки што треба да се избегнат (Slidedeck & Video)

 

Со толку многу достапни и прилагодливи платформи, никогаш не било полесно да се создаде онлајн продавница и да се продава преку воспоставени пазари. Но, растот на вашата деловна трговија зависи од можноста да стекнете нови клиенти и да ја зголемите продажбата од постојните. Секој маркетинг канал чини време, пари или енергија и од вас зависи дали ќе ја пронајдете вистинската рамнотежа за вашиот бизнис. Дури и за најискусните професионалци во електронска трговија, зголемувањето на приходите и зголемувањето на вредноста може да бидат предизвик.

 

Грешките се природен дел од целиот раст и можат да послужат како одлични можности за учење. Со тоа, веројатно сите можеме да се согласиме дека сепак би сакале да ги избегнуваме пред сè. Да се биде свесен за најчестите стапици што другите претприемачи ги доживуваат во е-трговијата може да ви помогне да избегнете скапи грешки и пропуштени можности.

 

01. Не знаејќи ја вашата целна публика

Една од најголемите грешки што сопственикот на бизнис може да ја направи не е јасно дефинирање на вашата целна публика или одвојување време да разберете што ги прави вашите клиенти да штиклираат.

Вие навистина не можете да очекувате дека вистинските луѓе едноставно ќе се појават на вашата веб-страница едноставно затоа што имате производ што можеби им е потребен или посакуван. Треба да ги известите за вашата деловна активност и да ги натерате да ги забележат вашите производи. И за да го направите тоа, треба да знаете кои се тие и како можете да ги достигнете.

 

 

02. Не знаејќи кои канали за е-трговија да ги изберат

Не е доволно да се знае кои се вашите целни клиенти; исто така треба да знаете како најдобро да ги достигнете. Дали се на Фејсбук? Дали купуваат на Амазон или eBay? Дали читаат билтени по е-пошта? Ако не ги знаете одговорите на овие прашања, вашите производи веројатно нема да ги видат релевантни купувачи, без оглед колку се вредни.

 

03. Неинвестирање во страниците на вашиот производ

Потенцијалните клиенти физички не комуницираат со вашите производи пред да ги купат, но тие се вклучуваат во страниците на вашите производи. Вашите страници на производи треба да ги убедат купувачите да го купат производот од вашата страница отколку од некој друг.

 

04. Создавање сиромашни искуства за купување

Откако купувачите ќе успеат да ги направат почетните чекори на продажната инка, време е да ја затворите зделката. За жал, ова е време кога многу бизниси во е-трговија гледаат напуштени колички. Ако купувач одлучил дека сака да го купи вашиот производ, не ставајте никакви пречки на нивниот пат.

 

05. Обезбедување сиромашна грижа за клиентите

Вашите клиенти се крвотокот на вашиот бизнис. Не само што е полесно и попрофитабилно да се задржи постоечки клиент, но тој веројатно ќе ви испрати и повеќе деловни активности доколку понудите неверојатна услуга за клиенти.

Лошата грижа за клиентите, од бавно време на одговор или покажување нетрпеливост, до недавање на наплата, е сигурен начин да ги изгубите постојните клиенти и да избегнете добивање нови.

 

Научете од овие грешки во електронската трговија да продавате повеќе и да растат на Интернет

Разбирањето на вообичаените грешки направени и од страна на и за прв пат и за искусни бизниси во електронска трговија е од суштинско значење за вашиот раст.

За почеток, ќе можете подобро да ги предвидите и избегнете да ги правите истите овие грешки. Но, исто така, ќе научите дека правењето на овие грешки нема да мора да биде уништување ниту на вашиот бизнис.

 

Слични објави