Инвестирање во вашиот бизнис: Што треба да знаете пред да започнете

Претприемачката суперѕвезда што ја следите на Инстаграм штотуку објави за новата видео опрема што ја купи за нејзиниот бизнис. Вашата омилена група на Фејсбук е бујна за прикажување реклами на Фејсбук. И вашиот бизнис BFF штотуку ја прошири својата производна линија со голема нарачка за залихи.

Значи, дали тоа значи дека е време да земете нова видео опрема, да подготвите копија од реклами или да нарачате повеќе инвентар? Извинете што сум тотален бузкил, но не. Барем не без план.Без разлика дали инвестирате во вашиот бизнис е нешто за што сакате да го направите или нешто кон кое пристапувате со голема доза на трепет, ако го направите вашето должно внимание пред време може да ви помогне да бидете сигурни дека ја донесувате вистинската одлука за вашиот бизнис.Има три главни размислувања кога одлучувате дали сте подготвени да инвестирате пари назад во растење и зголемување на вашиот бизнис.

Еве што треба да знаете пред да инвестирате во вашиот бизнис:

 

1.Финансии на вашиот бизнис

2.Вашите лични финансии

3.Вашите цели

Пред да изберете да инвестирате пари во деловни подобрувања и можности, треба да ги разберете основите на финансиите на вашиот бизнис. Поточно, се исплати да се знае:

-Колку можете разумно да инвестирате

-Прогноза на високо ниво за вашата година

-Основно разбирање за вашиот готовински тек

Насоките дадени од сметководителите и финансиските планери се од непроценливо значење за да ви помогнат да ги пронајдете вашите размислувања, но дали ќе притиснете на пауза или ќе продолжите со полна пареа е вашиот повик да го направите; како мал бизнис, сепак вие сте одлучувачот.

 Колку можете да инвестирате?

Ова е незгодно прашање, бидејќи одговорот зависи од многу фактори. Ако сакате брзо да го зголемите вашиот бизнис, може да се откажете од плаќањето и да ги вратите тие пари во нови маркетинг иницијативи. Парите што ги инвестирате во вашиот бизнис мора да дојдат од некаде.

Само вие можете да одлучите која опција е соодветна за вас во моментов.

И да, вашите даночни заштеди се секогаш надвор од границите, што ќе ве спаси од толку многу стрес и болка во даночно време.

Која е вашата годишна прогноза?

Сега можеби вашиот бизнис е нов, расте со брзо темпо или е на каприц на сезонски промени. Во кој било од тие случаи, месечниот преглед на вашиот бизнис можеби нема да ви ги даде потребните информации за да остварите солиден повик за вашите инвестиции.

Таму доаѓа годишната прогноза. Овој шаблон за прогнозирање е направен за сезонски бизниси, но може да ви помогне да ја мапирате вашата година за да добиете целосна слика за она што доаѓа. Исто така, може да ви помогне да ги балансирате вашите трошоци во текот на годината. Ако сакате да инвестирате во редизајн на веб-страница во оф-сезона, тоа е во ред, сè додека го правите тоа во контекст на целата ваша година - и не завршувате во црвено на крајот на годината поради тоа .

 Како е вашиот готовински тек?

Трошењето пари што ги немате не е секогаш неограничено, поради што постојат работи како заеми за мали бизниси и инвеститори. Но, во секој случај, секогаш треба да знаете колку готовина имате на располагање, како и кога планирате да ги потрошите и каде може да наидете на проблеми. Дури и ако сте започнале бизнис со ниски инвестиции со штедлив начин на размислување, тоа не значи дека вашиот бизнис секогаш мора да работи со минимална инвестиција. Ако барате инвестиции или финансирање за да го развиете вашиот бизнис, проверете го ова упатство за тоа како да добиете деловен заем.

Дали вашиот бизнис е вашиот главен извор на приход?

Ако не е така, и имате други приходи на кои треба да се потпрете, ќе имате поголема флексибилност во однос на тоа како да се плаќате. Ова е една од придобивките од користењето на вашата свирка со полно работно време за поддршка на вашите странични гужви: веројатно можете да си дозволите да земете помала „плата“ од вашиот бизнис приход и наместо тоа да ги искористите тие пари за нови можности за раст.

 Како да си поставите разумна плата за себе

За разлика од традиционалната работна средина, како претприемач вие сте и давател на плата и примач. Колку ќе вложите во компензацијата на сопственикот зависи од вас, а оваа одлука секогаш ќе влијае на тоа колку пари остануваат за реинвестирање во вашиот бизнис.

Разбирање на вашите цели

Сега кога изградивте цврста основа на бројки, време е да размислите што всушност ве мотивира, инаку познато како ваши цели.Откако ќе бидете подготвени да инвестирате, планирањето каде одат парите е следниот голем предизвик. Дали ќе инвестирате во повеќе залихи? Таа фенси нова камера за правење подобри фотографии?

Слични објави

Маркетингот по е-пошта е сè уште релевантен во 2021 година. Тоа е одличен начин да комуницирате со вашите клиенти и да бидете сигурни дека ја испраќате вистинската порака во вистинско време. Прочитајте!