Како да ја пресметате и зголемите вредноста за животниот век на клиентите во вашата продавница

Како го мериш успехот на вашата онлајн продавница? Дали обично се фокусирате на работи како продажба и приходи?

Иако овие метрики се корисни за следење на краткорочните перформанси на содржината и кампањите, тие не секогаш даваат целосна слика за иднината на вашиот бизнис. Дури и гледањето на вашите тековни продажни бројки понекогаш може да ве остави со само минлив поглед на вашата вистинска финансиска состојба.

Зошто е важна вредноста за животниот век на клиентот?

CLV ви дава клучен увид во тоа колку пари треба да потрошите за стекнување на вашите клиенти со тоа што ви кажува колку вредност ќе му донесат на вашиот бизнис на долг рок.

 

Наместо само да се тркате да ја држите главата над вода, ќе можете да разберете на кои клиенти треба да се фокусирате и, уште поважно, зошто треба да се фокусирате на нив. Животната вредност на клиентот е јасен поглед на придобивките од стекнувањето и задржување на секој даден клиент. Не сите клиенти се создадени еднакви.

 

Разбирањето на вашиот CLV има три главни придобивки:

 

Тоа предизвикува повторна продажба и приходи. CLV ги открива клиентите кои трошат повеќе во вашата продавница. Тоа ви помага да разберете во кои производи уживаат и кои производи го подобруваат нивниот живот. Можете да го користите CLV за да го следите бројот на продажби по клиент и да стратегиирате начини за зголемување на повторените купувања и профитните маржи. Зголемувањето од 5% во задржувањето на клиентите може да ги зголеми приходите до 95%.

Ја зајакнува лојалноста. Тактиките што ги користите за зголемување на CLV може да ја подобрат поддршката на клиентите, производите, препораките и програмите за лојалност, што доведува до повеќе повторливи клиенти и повисока стапка на задржување. Задржаните клиенти почесто купуваат и трошат повеќе од поновите.

Го намалува односот на вашата животна вредност (LTV) до трошоците за стекнување клиенти (CAC). Нашето истражување покажува дека просечното стекнување на клиенти чини помеѓу 127 и 462 долари, во зависност од вашата индустрија. Добриот сооднос LTV/CAC е 3:1, што ја сигнализира ефикасноста на вашата продажба и маркетинг. Со подобрување на вредноста на вашиот животен век на клиентите, можете да мерите како маркетингот влијае на профитабилноста на клиентите.

Како сопственик на бизнис, треба да бидете способни да ги фокусирате вашите напори на стекнување на вистинските клиенти - клиентите кои ќе го пренесат вашиот бизнис од успех во блиска иднина во добро име.

 

Иако е важна метрика, пресметката на вредноста за животниот век на клиентите е тешка. Ако сте се обиделе да го откриете вашиот CLV во минатото, веројатно сте се нашле до колена во комплицирани алгоритми и формули.

Само размислете за тоа. Некои од вашите клиенти може да прават мали купувања секоја недела, други може да прават големи купувања еднаш годишно - а меѓу нив има секакви комбинации. Како може да предвидите колку вашиот следен клиент навистина ќе придонесе за вашиот бизнис?

 

CLV отстранува дел од мистеријата од знаењето како ќе се однесуваат вашите сегашни и идни клиенти. Пресметувајќи го вашиот CLV, ќе можете да разберете колку често одредени типови клиенти ќе купуваат и кога истите тие клиенти ќе престанат да купуваат засекогаш.

 

Иако постојат некои понапредни методи за прогнозирање на CLV таму, стратегијата што ќе ја покриеме во оваа објава е директен начин за да ги добиете информациите што ви се потребни за да го усовршите вашиот пристап кон стекнување клиенти.

 

Со овој поедноставен пристап кон вредноста за животниот век на клиентите, лесно ќе можете да направите слика од историјата на купување на вашите клиенти и да ја префрлите во прогноза на широк екран за нивните идни активности.

Пред да нурнеме во Доживотната вредност на клиентите, ајде да ги погледнеме основните елементи на анализата на вредноста на клиентите: неодамнешност, фреквенција и монетарна вредност (RFM).

 

RFM е техника за организирање на вашите клиенти од најмалку вредни до највредни, земајќи ги предвид следните фактори:

 

Неодамна се однесува на последниот пат кога клиентот извршил купување. Клиент кој купил неодамна има поголема веројатност да направи повторено купување отколку клиент кој не купил долго време.

Фреквенцијата се однесува на тоа колку пати клиентот извршил купување во дадена временска рамка. Поголема е веројатноста дека клиентот кој купува често ќе продолжи да се враќа отколку клиент кој ретко купува.

Монетарната вредност се однесува на износот на пари што клиентот ги потрошил во истата временска рамка. Клиент кој прави поголеми купувања има поголема веројатност да се врати од клиент кој троши помалку.

Како да ја пресметате и зголемите вредноста за животниот век на клиентите во вашата продавница

Слични објави

Финансискиот извештај е официјален документ кој ги детализира активностите на вашиот бизнис поврзани со пари и капитал - формален запис за сумирање на сите видови податоци поврзани со пари. Прочитајте!
Секоја сесија на вашата страница или апликација за е-трговија е запалива. Триењето од кој било број фактори – од перформансите на веб-страниците до лошата навигација, грешките и ирелевантните понуди – може да ја попречат трансакцијата и да ја нарушат лојалноста на брендот. Прочитајте!