Онлајн продажба во Европа -13% во првиот квартал

На глобално ниво, приходите од е-трговија се намалени за 3 отсто во првиот квартал од оваа година, во споредба со истиот период во 2021 година. Тој пад е забележан и во Европа (-13 отсто). Сепак, онлајн продажбата во Шпанија достигна раст од 6 проценти на годишно ниво. Тоа е единствената земја во Европа каде дигиталните приходи пораснаа во оваа временска рамка.

 

Глобалниот раст на онлајн продажбата се забавува во претходните квартали, како што беше прикажано во претходните истражувања.

Силен пад на онлајн продажбата во Европа

Според Salesforce, падот може да се поврзе со инфлацијата. Потрошувачите имаат помала куповна моќ, што доведува до пад на онлајн трошењето. Глобалните приходи од е-трговија се намалија за 3 отсто, додека онлајн сообраќајот се намали за 2 процентни поени. Обемот на нарачките е намален за 12 проценти.

 

Кога се гледаат податоците за е-трговија во Европа, конкретно, онлајн продажбата се намалила уште посилно (-13 проценти) во споредба со ситуацијата една година претходно. Обемот на нарачките во првиот квартал се намали за 17 проценти во првиот квартал оваа година. Ова најверојатно е предизвикано од инфлацијата, високите трошоци за гориво и војната во Украина.

„Инфлацијата се израмни со нагорните трошоци, при што потрошувачите купуваат помалку артикли од помалку трговци на мало“, рече Роб Гарф од Salesforce. „Ова веројатно не е привремен начин на размислување, туку сигнал за поголема промена во однесувањето на потрошувачите. За да се реши ова, трговците на мало треба да го отстранат триењето помеѓу физичките и дигиталните канали за да привлечат и задржат лојални купувачи“.

 

Приходите преку Интернет во Шпанија продолжуваат да растат

Неверојатно, шпанската онлајн продажба успеа да достигне раст од 6 отсто на годишно ниво во првиот квартал оваа година. Во 2021 година, приходите од е-трговија во таа земја достигнаа раст од 70 проценти на годишно ниво во првиот квартал. Додека растот на приходите забавува, тој беше единствениот пазар во Европа што порасна во првиот квартал.

Слични објави