Оптимизирањето на приходите од е-трговија започнува со подлабоко разбирање на однесувањето на купувачот

Секоја сесија на вашата страница или апликација за е-трговија е запалива. Триењето од кој било број фактори – од перформансите на веб-страниците до лошата навигација, грешките и ирелевантните понуди – може да ја попречат трансакцијата и да ја нарушат лојалноста на брендот. Стандардните метрики за конверзија и напуштање се корисни за воспоставување на основна линија, но тие само ви кажуваат што направиле вашите посетители - не и зошто.

Тајната за оптимизирање на приходите од е-трговија е закопана во тоа „зошто“.

Брендовите за е-трговија се соочуваат со пејзаж кој брзо се развива, обликуван од континуираниот бум на е-трговија - проектиран да достигне до 4,2 трилиони американски долари оваа година - и глобалната пандемија што ги поттикнува промените во очекувањата на клиентите со невидено темпо. За краток временски период, луѓето значително го променија начинот на кој ги оценуваат брендовите, донесуваат одлуки за купување преку Интернет и ги избираат брендовите достојни за нивната долгорочна лојалност. Покрај секогаш важните фактори на цена и квалитет, овие нови клиенти бараат брендови кои ги разбираат како индивидуа и ќе прилагодат искуство само за нив.

Професионалците за е-трговија откриваат дека алатките што ги користеле за да го разберат однесувањето на интернет пред неколку години, повеќе не го намалуваат. Денешниот пејзаж бара дигитални увиди во реално време за да ви помогнат да дознаете што очекуваат клиентите кога ќе ја посетат вашата страница, за да можете да ја испорачате секој пат.

Повеќе сообраќај, повеќе „зошто“

Обидот да се разбере искуството преку страниците за излез и стапките на отскокнување кажува само дел од приказната. Ако сакате да обезбедите искуство во е-трговија што работи за вашите посетители, мора да ги имате сите точки на податоци што придонесуваат за конечното однесување на секој клиент. Иднината на е-трговијата е повеќе од тестирање на елементи за да се најде патот на помал отпор за најголем број посетители. Може да создаде искуство што дава вредност за секој посетител.

Каде што мапирањето патувања се вклопува во е-трговијата

Дигиталното мапирање на патувањата е суштинска алатка во вашиот арсенал за е-трговија, што ви кажува кои патишта водат до конверзија и каде ги губите потенцијалните клиенти. Мапирањето на патувањата станува уште поактивно кога е поврзано со податоци што ви помагаат да разберете „зошто“, како што се повторување на сесијата, чувството на глас на клиентите и податоци за техничките перформанси. Со увиди за патувањето во реално време, можете:

 

-Дајте приоритет на највредните патувања на клиентите. Податоците од сесиите постојано се ажурираат за да се идентификуваат патувањата што имаат најголема вредност, оние што имаат најголем неискористен потенцијал или борбите што ги спречуваат. Комбинирањето со историски податоци ви овозможува да се фокусирате и да ги монетизирате патувањата што ги поттикнуваат дигиталните перформанси.

-Идентификувајте ја фрустрацијата. Податоците за чувството и однесувањето ги поврзуваат точките за да можете точно да видите каде сте изгубиле клиент, што се обиделе пред да заминат, колку ве чини и каде можете да го намалите триењето во секоја сесија.

-Персонализирај подобро. Однесувањето на клиентите ќе ви каже речиси сè што треба да знаете за тоа што тие сакаат. Мапирањето на патувања ви покажува повеќе можности да понудите персонализирана содржина и препораки за купување - што потрошувачите ги очекуваат повеќе од кога било.

Искористете ги податоците што веќе ги имате за да обезбедите нова вредност

Растечката контрола за тоа како брендовите ги користат податоците за потрошувачите - и од регулаторите и од самите потрошувачи - значи дека информациите за однесувањето собрани на вашата страница се еден од вашите највредни ресурси во иднината од прва страна.

 

Колку повеќе знаете за вашите посетители, толку подобро можете да им служите. Лошата вест е дека брендовите се во малку слепа точка кога станува збор за очекувањата на купувачите за персонализација: анкетите покажуваат дека брендовите мислат дека се многу подобри во обезбедувањето персонализирани искуства отколку потрошувачите.

 

Оптимизирањето на приходите од е-трговија започнува со подлабоко разбирање на однесувањето на купувачот

Слични објави

Управувањето со бизнис за е-трговија е полесно да се каже отколку да се направи. Секој ден е како маратон за да привлечете повеќе клиенти во вашата продавница и да останете пред вашите ривали. Прочитајте!
Илустрации за да се направи емотивна врска со посетителите На пример, ако продавате производи за домашни миленици, идеално е да објавите слика што нема да ги остави љубителите на животните рамнодушни... Прочитајте!