Процес на електронска трговија - Како работи е-трговијата и како можете премногу да го направите тоа

 

Што е е-трговија?

Е-трговијата е сè што вклучува купување, продавање и правење трансакции преку Интернет. „Е“ во „е-трговија“ е исто како „е“ во „е-пошта“. Тоа е префикс што значи „електронски“ за да претставува интернет верзија на офлајн концепт. Трансакциите за е-трговија се вршат преку специјализирани веб-страници што можат да плаќаат за производи.

 

Во изминатите неколку децении, е-трговија забележа таков експоненцијален раст што навистина ја смени природата на бизнисот. Милиони луѓе купуваат преку Интернет секој ден, а значителен дел купува повеќе од еднаш неделно. Ова доведе до профитабилни деловни можности што не постоеја во претходните денови на Интернет. Бизнисите повеќе не се ограничени на клиенти во нивните блиски области - наместо тоа, секоја продавница за е-трговија има потенцијал да достигне милиони.

Тек на процесот на електронска трговија

Текот на процесот на е-трговија ги опишува сите чекори и функционалност што ја прави веб-страницата за е-трговија да работи. На многу начини, е-трговијата работи слично како продавниците со тули и малтери, освен на Интернет. Има она што го гледа клиентот и други области што се наменети само за вработените.

Заднината

Заднината е деловна страна на веб-страницата за е-трговија. Честопати ќе видите дека се нарекува контролна табла, контролен панел или административен панел или понекогаш само администратор. Некои даватели на софтвер користат специфично име за задниот дел, како што е Менаџерот за онлајн продавница Shift4Shop, но функцијата е иста: ова е местото каде што ги контролирате сите аспекти на вашата веб-страница за е-трговија.

Фронтенд

Фронтот е потрошувачка страна на веб-страница за е-трговија и опфаќа сè што клиентот гледа кога купува. Предниот дел се нарекува и излог, и генерално кога луѓето се повикуваат на „веб-страницата“, тие зборуваат за предниот дел. Изгледот и функционалноста на фронтот е директен резултат на опциите што ги поставивте во задниот дел.

Пронајдете производ

Вашиот избор на производи за продажба треба да се заснова на неколку фактори. Можеби веќе знаете што сакате да продадете - можеби правите занаети дома или можеби сакате да користите услуга за печатење по барање за да започнете линија маици. Или, можеби имате долгогодишен интерес за одредена индустрија и сакате да започнете да продавате производи од тој тип. Важно е да имате искрена страст кон индустријата во која се занимавате со деловно работење, бидејќи тоа ја олеснува вашата работа и му дава автентичност на вашата марка.

Извори на производи

Извори на производи се однесуваат на тоа каде и како ги добивате производите што ќе ги продавате на вашата веб-страница. Најдобриот метод за извори зависи од деталите на вашиот бизнис. Можете да направите производи сами, да ги набавувате од снабдувач на големо, да купувате директно од производител или дури да имате производи произведени според вашите спецификации - кое и да е соодветно за вас.

Dropshipping

Dropshipping е модел на извори на производи во кој немате залиха на залиха. Наместо тоа, наведувате производи за продажба, а нарачките потоа ги исполнува директно дистрибутерот. Dropshipping често е најлесниот начин да започнете да продавате преку Интернет, и бидејќи не треба да трошите пари однапред за инвентар или да плаќате за складирање и материјали за пакување, тоа е исклучително рентабилно. Вие едноставно ги избирате производите од снабдувач со испорака, ги додавате во продавницата со обележување и ја одржувате разликата помеѓу обележувањето и цената на добавувачот.

Изградете веб-страница

Откако ќе ги поставите плановите за вашиот бизнис и ќе бидете подготвени да продолжите, време е да ја изградите својата веб-страница. Можете да започнете со работа на страницата во која било точка од процесот, сè додека таа ќе биде подготвена да се активира на време според распоредот што сте го поставиле. Сепак, пред да започнете, најдобро е ако вашиот бизнис е доволно далеку во развојот, за да имате солидна идеја за вашето брендирање. Ова ќе ви помогне при изборот на образец и други одлуки за дизајнот.

 

 

 

 

 

Слични објави