Што е платформа( Platform)? Што е Рамка(Framework)

Ако работите во ИТ индустријата, ова се двата најчести начини на вовед што можеби сте ги слушнале. Ако ги читате на глас, тие звучат исто. Ако копате длабоко за зборовите употребени во него, ќе разберете дека и двете компании имаат поинаков начин да го објаснат тоа. Одредени зборови и фрази имаат тенденција да се преклопуваат еден со друг за време на нашите разговори, литература и додека ги продаваме или ги нудиме нашите услуги. Платформа и Рамка се два од оние зборови што луѓето најчесто ги разменуваат.

Ајде да се обидеме да ја истакнеме разликата помеѓу двете.

Рамка(Framework)

Википедија ја дефинира рамката како „апстракција во која софтверот што обезбедува генеричка функционалност може селективно да се менува со дополнителен код напишан од корисникот, со што се обезбедува софтвер специфичен за апликацијата. Софтверската рамка обезбедува стандарден начин за градење и распоредување апликации“.Со едноставни зборови, рамката делува како скелет во секоја апликација. За да се прикачи месото на него, треба да се напише кодот. Ова програмско месо обично е обезбедено од парче софтвер што се поврзува и користи делови од скелетот. Така, вистинската работа - пополнување на дупките и поврзување на точките - ја врши апликацијата.

Зошто компаниите или програмерите користат рамка?

Рамките беа дизајнирани да ги постават основите за програмерите, така што тие се фокусираат на вистинската задача за градење на апликациите наместо повторно да го измислуваат „скелетот“ (игра на зборови)! Стандардизираните рамковни компоненти им олеснуваат на програмерите да работат на пошироката слика. На пример, кога користат Spring (Java) или Symfony (PHP), програмерите не треба да размислуваат за тоа како да ги складираат своите податоци и како да ја организираат автентичноста премногу поради постоечките компоненти на рамката.

Платформа( Platform)?

Ако го користевме скелетот како метафора за да дефинираме рамка, платформата може да се гледа како основа на која се гради кој било софтвер. Тоа може да биде и хардверски или софтверски алатки потребни за извршување на која било апликација - било да е тоа самостојна програма или која било друга разновидна апликација. Платформите обично се обезбедуваат како Платформа-како-услуга (PaaS), што значи дека базата на кодови на самиот софтвер на платформата не е дистрибуирана или лиценцирана. Наместо тоа, тој е дел од хостирано решение кое работи во облак до кое може да се пристапи преку API или GUI.

Зошто компаниите и програмерите користат платформа?

Во светот на софтверот, платформите често се користат како скалабилни системи за повеќенаемни. Тие обезбедуваат пристап до многу корисници во исто време, кои ја споделуваат инфраструктурата како и софтверското јадро. Како резултат на тоа, цената за секој корисник станува доста прифатлива. Програмерите потоа можат да користат платформи како што се force.com или Google App Engine за да градат и стартуваат сопствени апликации. Во многу случаи, овие апликации се со помала тежина од самостојните програми бидејќи поголемиот дел од деловната логика е содржана во платформата.

Зошто ви е потребна трговска платформа од следната генерација за вашиот бизнис?

Денешните бизниси се многу повеќе од само веб-локација со производи наведени на неа. На публиката и треба едноставност со сложени барања и на сопствениците на бизниси им е навистина тешко да го најдат идеалниот микс без да го заплашат посетителот. Дигитализацијата создаде средина каде што можеме да ги автоматизираме и рационализираме нашите конвенционални процеси со напредни функции со мала или без човечка интервенција.

Што е платформа( Platform)? Што е Рамка(Framework)

Слични објави